Czy warto kupować żywność organiczną?

Od pewnego czasu żywność ekologiczna szturmem zdobywa sklepowe półki, nasze żołądki i nasze portfele. Wszyscy chcemy powrotu do dzieciństwa, chociaż jestem prawie pewien że żywność za czasów naszej młodości daleka była od ekologicznej. No, chyba że u cioci na wsi, na letnim urlopie. W każdym bądź razie, wszyscy chcemy czuć się lepiej i uniknąć niepożądanych skutków zdrowotnych. A niestety badania dowodzą, że pestycydy i środki wspomagające wzrost tradycyjnej żywności są dla nas szkodliwe. Substancje zawarte w żywności produkowanej metodami tradycyjnymi to m.in. nawozy sztuczne oraz środki ochrony roślin, które mają na celu zapewnienie jak najlepszych walorów sensorycznych żywności i ochronić ją przed atakiem szkodników. Ale w efekcie w pakiecie dostajemy substancje rakotwórcze oraz te, które naukowcy podejrzewają chociażby o powodowanie choroby Parkinsona.

Organiczna? Ekologiczna?

Właściwie oba te pojęcia, zarówno żywność organiczna, jak i ekologiczna znaczą to samo. W Polsce jednak częściej używa się stwierdzenia ekologiczna. Pod to miano podchodzi każdy rodzaj żywności wytwarzany naturalnymi metodami w gospodarstwach rolnych, które otrzymały specjalny certyfikat. Jeżeli chodzi o hodowle zwierząt, to muszą mieć one dostęp do wolnego wybiegu oraz być karmione naturalną karmą, a nie paszą i soją, jak w przypadku zwierząt w chowie przemysłowym. Oznacza to, że krowa zje zieloną trawę, a kurczaki będą jadły ziarna zbóż. Zwierzęta nie są także sztucznie faszerowane suplementami diety, czy odrobaczane. Wszystko odbywa się jak za starych, dobrych czasów na wsi.

Jeżeli chodzi o rośliny, panuje bezwzględny zakaz stosowania pestycydów i herbicydów, które nie są naturalnie występującymi w przyrodzie substancjami. Dozwolone jest tylko stosowanie np. Soli miedzi, ale także z umiarem. Oprócz tego rośliny nawozi się tylko w sposób naturalny, np za pomocą kompostu, unikając nawozów, które w istotny sposób mogłyby zagrażać środowisku.

Dlaczego warto?

Eksperci zgadzają się między sobą co do jednego: żywność ekologiczna ma inny skład chemiczny od żywności produkowanej metodami przemysłowymi. I, chociaż wielu z nas myśli, że to chwyt marketingowy, ten skład zazwyczaj jest lepszy. Ryby i mięso produkowane ekologicznie zazwyczaj mają więcej kwasów Omega 3, tak samo jak mleko, jajka i produkty nabiałowe z nich produkowane. Co do owoców i warzyw, obserwuje się dużo większą zawartość witamin, antyoksydantów i naturalnych barwników, które także wpływają na walory zapachowe i smakowe.

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    Kategorie

    Meta

    stiffadmin Opublikowane przez:

    Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *