Jak wykorzystać obierki z warzyw i owoców?

Często, a nawet prawie zawsze, kiedy obieramy warzywa i owoce do przygotowania posiłku, ich skórki lądują w koszu. Jest to bardzo nieekologiczne, bo nie dość, że mieszamy odpady, to nie przydadzą się one już do niczego, a mają wiele cennych właściwości. Możemy je użyć ponownie w wielu pracach domowych, a także jako półproduktu spożywczego. Zobaczcie, ile jest sposobów:

Skórka pomarańczy

Skórki cytrusów mają to do siebie, że są niezwykle aromatyczne. Wytwarzają słodko-gorzko-korzenny zapach, który po ich obraniu wypełnia całe pomieszczenie. Dlatego po obraniu pomarańczy, zachowaj skórki, dodaj do nich np goździki, wsyp do płaskiego naczynia i zrób mieszankę zapachową potpourri. Możesz także skórki zetrzeć na drobno i dodać do ciast i wypieków. Jeszcze innym sposobem na ponowne zastosowanie skórki pomarańczy jest umieszczenie jej w pojemniku z cukrem, białym lub brązowym. Specjalne właściwości pochłaniania wody, które posiadają skórki cytrusów, zapobiegną zbrylaniu się cukru.

Skórki warzyw

Doskonałym sposobem na ponowne użycie obierków z warzyw jest zalanie ich wrzątkiem i zrobienie w ten sposób bulionu warzywnego, który będzie świetną bazą zarówno do zup, jak i do sosów, bo będą miały smak prawdziwych warzyw, nie zaś suszonej mieszanki z torebki. Zredukuj bulion po 1 godzinie, a następnie odcedź z niego warzywa. Bulion schłódź do temperatury pokojowej, a następnie przelej na przykład do słoika i przechowuj w lodówce. Tak przygotowany wywar najlepiej zużyć w ciągu tygodnia od jego przygotowania. Jeżeli chcesz go trzymać dłużej, konieczne będzie zamrożenie produktu.

Skórka cytryny

Cytryna, dzięki swoim właściwościom kwasowym, doskonale sprawdzi się do czyszczenia powierzchni z osadem. Poradzi sobie zarówno z rozpuszczeniem drobnego kamienia w łazience, jak i z osadem od kawy czy herbaty pozostałym na dnie i ściankach kubków i filiżanek. Wystarczy, że końcówką cytryny pozostałą z jej użycia przetrzesz powierzchnię zabrudzenia i odczekasz około 5 minut. Teraz warstwa osadu czy kamienia powinna zmyć się łatwo przy użyciu ciepłej wody z niewielką ilością płynu do czyszczenia. Możesz też używać w ten sposób cytryn, których nie zużyłeś przed ich datą końca przydatności.

Skórka jabłek

Ma właściwości absorbujące zanieczyszczenia, dlatego obierki od jabłek mogą z powodzeniem pełnić funkcje filtra do wody z kranu. Wystarczy, że umieścisz je w szklance napełnionej alkoholem i pozostawisz je tam przez 24 godziny. Po tym czasie skórki będą oczyszczone z drobnoustrojów i będą mogły spełniać rolę domowego filtra do kranówki.

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    Kategorie

    Meta

    stiffadmin Opublikowane przez:

    Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *