Kombucha, co to takiego?

Kombucha, zwana także pospolicie grzybem herbacianym, lub grzybkiem japońskim, to kolonia bakterii i jednej z kultur drożdży, które żyją w symbiozie ze sobą. Całość przypomina galaretowaty, okrągły kapelusz grzyba, stąd jej nazwa. Kombuchę dodaje się do herbaty, w efekcie czego zachodzi fermentacja napoju. Do wyrobu kombuchy najlepsza jest niesfermentowana herbata zielona, odcedzona z liści. Herbata po dodaniu grzybka przekształca się w napój, który ma postać nieco ciemniejszej zawiesiny. Według dotychczasowych badań jest to niezastąpione źródło kwasów organicznych, witamin z grupy B, kwasu askorbinowego, czyli witaminy C). Kombucha zawiera w sobie także bogactwo składników mineralnych, takich jak: cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź. Oprócz tego napój stanowi przedziwną mieszankę alkoholu, kofeiny i cukrów roślinnych.

Kombucha została odkryta na nowo na fali trendu na zdrowe odżywianie i stosowanie naturalnych suplementów diety, ale jej zdrowotne właściwości poznano już wiele tysięcy lat wcześniej. Z tej niezwykłej metody leczenia korzystali już lekarze w starożytnych Chinach. Obecnie mówi się, że kombucha jest naturalnym probiotykiem. Podobno zaletom kombuchy nie ma końca: leczy napięcie stresowe, bezsenność, poprawia odporność, reguluje pracę układu trawiennego, chroniąc przed zaburzeniami. Ale poleca się ją także chorym na anemię, reumatyzm, czy cukrzycę. Kombucha doskonale wspomaga procesy detoksykacyjne w naszym organizmie. Wpływa także na zrównoważenie metabolizmu i zwiększa nasz zasób energii. Może wyleczyć wrzody żołądka. Ale lekarze są ostrożni i przestrzegają, abyśmy dziennie nie spożywali więcej niż 118 ml napoju.

Jak zdobyć swoją własną kombuchę? Pewnej amerykańskiej blogerce udało się znaleźć niezwykłą kulturę w…butelce z octem. Ale jeśli nie mamy takiego szczęścia, to możemy grzybek kupić na aukcjach, odszczepić od znajomych albo wyhodować z zawiesiny odlanej od kupnego napoju. Pamiętajmy, że aby kultura mogła się rozwijać potrzebuje bardzo słodkiej herbaty, gdyż drożdżaki uwielbiają cukry. Teraz słoiczek z herbatą wystarczy tylko ostawić w zacienione miejsce na 3-5 dni i nasz probiotyk jest gotowy. Jeżeli próbowaliście już kombuchy, zostawicie komentarz, jak wasze wrażenia. Polecacie?

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    Kategorie

    Meta

    stiffadmin Opublikowane przez:

    Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *